2013. május 3., péntek

Házifagyi - tejes változat (frissítve!)

Ezzel a fagyival már több kisebb házirendezvényünkön aratott Chef osztatlan sikert. Kerti partikra, gyerekzsúrokra, süti mellé, vagy csak úgy, az esti film közben egy fél bödönnel...
Kegyetlen egy recept: sok a hozzávaló, drága is, főzni is kell, viszont kegyetlenül finom is, így abszolúte megéri elkészíteni. Nem mellékesen kapunk végeredményül másfél liter fincsi, adalékmentes házi nyalánkságot.
A vanília változat igazából egy alap, amit tovább lehet bolondítani mindenkinek saját ízlése szerint. Mivel nagyon tejes és nagyon tejszínes, a savas gyümölcsközeget nem bírja (kicsapódik), így gyümölcsfagyik alapja nem igazán lehet. Mi gyümölcsből leginkább sorbet-t szoktunk készíteni, de biztosan van olyan megoldás, amivel gyümölcsössé lehet tenni. Kikérdezem Chef-et, hátha tud valami jó megoldást, ha van ilyen, frissítem a bejegyzést! (Frissítve, olvassátok el a cikk alján a kiegészítést!)

Kétféle házi fagylaltkészítő berendezés van a piacon a magunkfajta otthon kísérletezőknek: az egyik csak annyit csinál, hogy kever egy rettentő fagyos edényben. A másik a kompresszoros kivitel, ami le is hűti a megfelelő hőmérsékletűre a fagyit, miközben ki is keveri. Ez utóbbi jóval drágább, mint a sima keverős, és minden bizonnyal krémesebb, egységesebb fagylaltot ad, de itt az egyszerűbb kivitel is elég ahhoz, hogy ne a bóti vackokat kelljen megvásárolni, ami vagy nagyon drága, vagy vacak, vagy mindkettő, de mindenképpen mű. Teli van ízesítőkkel, állagjavítókkal, tartósítókkal. No ennél szerintem máris sokkal jobb egy házi, akármiben is lett kikeverve.


Házi vaníliafagylalt
elkészítési idő: kb.  fél óra plusz hűtés, plusz kikeverés

Hozzávalók:
6 dl tej
6 dl tejszín
15 tojás sárgája
35 dkg cukor vagy méz
2 rúd vanília vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor



A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A tejet, a tejszínt és a vaníliát összeöntjük, és egy lábosban óvatosan hevíteni kezdjük. Mielőtt felforrna (!), keverjük bele lassan a cukros, habos tojássárgáját.  Igazság szerint egészen pontosan 82°C-ra kell melegíteni, így ha van kéznél élelmiszerhőmérő, vegyük használatba. Ha belekevertük a tojássárgáját, fél-egy percig kevergetjük, majd lezárjuk. Ismét ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel, mert kicsapódik a sárgája. Ha elkészült, lehűtjük az anyagot. Hűtőszekrényben teljes hűlésig tartjuk, majd a fagylaltgépben kikeverjük. Ki-ki kövesse a fagylaltgépének használati útmutatóját. Természetesen ez az anyag a kompresszoros fagyigépekben pont olyan jól működik (ha nem jobban), mint a simában. 

Íme néhány ötlet az elkészítéshez és a tálaláshoz a teljesség igénye nélkül (nekünk a DeLonghi-féle fagyigép van):





A chef ötlete: 
Ebből az alapból a gyümölcsöket leszámítva nagyon sokféle ízvariáció elkészíthető (lásd a frissítést lejjebb: A chef kiegészítése címszó alatt!)
Csokoládéfagylalt készítéséhez 200 g jó minőségű csokoládét törjünk darabokra, majd adjuk a tejhez és tejszínhez melegítés előtt, és ebben olvasszuk fel.
Az utolsó fázisnál, még hűtés előtt adhatunk hozzá plusz ízeket. Például kevés fahéjat, diót vagy mákot, esetleg túrót. Készíthetünk karamell fagyit is, ehhez a cukrot természetesen karamellizáljuk, tehát már az alapunk is karamelles lesz.
Alapból elég édes, így mindenki ízlése szerint csökkentheti a cukoradagot benne. Viszont bármikor nyakon önthető még némi olvasztott csokival a túlzás jegyében! :)


A chef kiegészítése: 
Nos, Chef megoldást kínál a krémes-gyümölcsös variációk elkészítésére: elkészítjük a vaníliaalapot egészen addig a mozzanatig, míg bele kéne tölteni a fagyigépbe. A választott gyümölcsből és cukorból rottyantsunk egy gyümölcsszószt, majd azt is hűtsük ki, mielőtt hozzáöntjük az alaphoz. Öntsünk a fagyigépbe ízlés szerinti arányban az alapból és a gyümölcsszószból, majd kevertessük ki a fagylaltot!

A chef tippje: 
Ezek a fagylaltgépek általában 1-1,5 liter közötti kapacitással bírnak, így akár vaníliát, akár más krémes fagylaltot készítünk, több menetben kell kikevertetnünk. Hogy gyorsabban elkészüljön a fagylalt, keverés előtt tegyük az alapanyagokat a fagyasztóba annyi időre, hogy még ne szilárduljon meg, ne kristályosodjon ki. Ha ennyire hidegen tesszük bele az alapot, nincs szükség 30-40 percre a kikeveréshez, fele annyi idő alatt is elkészül. Ügyeljünk rá, hogy a fagyasztott tálat is csak az utolsó pillanatban vegyük elő, és minden legyen kéznél a keveréshez.

Jó étvágyat kívánunk!

Mmmmmm

Ha nincs kéznél kanál...

9 megjegyzés:

  1. Már sokszor meg akartam kérdezni a Chef-et... és most jól eszembe juttattad: mit csináltok a megmaradt tojásfehérjékkel? Én mindig lelkesen a hűtőbe elteszem, hogy majd felhasználom később, oszt jól ott is marad, míg végül ki nem dobom rendszerint. Pedig úúúúúúúúúútálok kaját kidobni! Szívesen venném az ilyen újrafelhasználós ötleteiteket.

    Köszi:
    Gabi

    Ui: a kommenteket nem akarod oldalra is kitenni?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabriella!
    A kérdés nagyon jó, és ha hiszed-ha nem, a maradék tojásfehérjék a hűtőben pihennek és várják további felhasználásukat. Két ötletem van így elsőre: a Rákóczi túrós, vagy a Pavlova. Ez utóbbit régóta szeretném kipróbálni, alapvetően egy orosz balettáncosnőről elnevezett óriási habcsók, nyakon öntve egy adag gyümölcsmártással és friss gyümölccsel tálalva. Várom, hogy beinduljon a gyümölcsszezon, feltétlenül kipróbálom!
    A kommenteket megpróbálom kitenni oldalra, még nem tudom, hogy kell, de mindenképpen utánanézek!
    Rita

    VálaszTörlés
  3. Állítólag 2 tojásfehérje megfelel egy tojásnyi mennyiségnek, és így sok tojásos kajákhoz felhasználható: pl. bundáskenyér, rántotta, piskóta. De persze a java azért egész tojás legyen!
    No de mit kezdjek 15 tojásfehérjével? :)
    Nekem a házi majonéznél maradnak meg folyton! Mindig eltervezem, hogy a fehérjékkel is kezdek valamit, de a napok úgy eltelnek, hogy végül már félek felhasználni.
    Meddig lehet amúgy tárolni egy tojást?
    Üdv:
    G

    VálaszTörlés
  4. Állítólag a tojásfehérje jól fagyasztható, akár 10 hónapig is eláll. Még sosem jutott eszembe tojásfehérjét fagyasztani, de lehet, hogy kipróbálom. Ki kell szépen porciózni, hogy a lefedett edényben (tejfölösdobozban például) hány tojásfehérje van, így egyszerűbb a felhasználása. Frissen Chef szerint 3-4 napot bír. Nálunk egyébként a kutya is lelkes fogyasztója a megmaradt fehérjéknek. Szép fényes lesz tőle a bundája! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na majd akkor Petinek adom, ha megmarad!
      Üdv:
      G

      Törlés
  5. Találtam egy receptet csak fehérjéből! Épp aktuális:
    http://www.nosalty.hu/recept/foldieper-hab

    VálaszTörlés
  6. Nálunk nagyon sok fehérje van lefagyasztva, mindig összegyűlnek. Szoktam sütni belőlük pavlova-t (sajnos sok cukor van benne), kuglófot, amibe csak fehérje kerül és van több tortareceptem is ami jó tojásfehérje felhasználó. A hűtőben fagyasztás nélkül többet is elbír, mint 3-4 nap.

    VálaszTörlés
  7. Kis celofán zacskókban fagyasztom le a tojás fehérjéket. Ráírom a számot, hány db.

    VálaszTörlés
  8. Most már én is bánom, hogy nem fagyasztottam le a tojásfehérjéket! Gluténmentes kenyerekkel kísérletezem, és ami eddig leginkább bevált, abba a tojásnak csak a fehérjéje kell. Nyáron, ha csinálunk fagyit, erre is fogok gondolni!

    VálaszTörlés