2012. október 1., hétfő

A vidéki konyha legvidékibb stílusa: a rusztikus

Időnként látom felbukkanni facebook-on a képet, ahol egy idős házaspár egymás kezét fogva a legnagyobb szeretettel tekint egymásra. A kérdező azt szeretné tudni: mi a titka a hosszú, boldog házasságnak? Az idős pár válasza pedig ez: Tudja, mi még abban a korban születtünk és nevelkedtünk, amelyben ha valami meghibásodott vagy tönkrement nem kidobtuk és újat vettünk, hanem megpróbáltuk megjavítani.

Ez a mottó motoszkált a fejemben végig, miközben a rusztikus stílust próbáltam magamban megfogalmazni, kielemezni. Régies, természetes, hagyomány, melegség és végtelen harmónia. Az igazi rusztikus konyhában sokféle újrahasznosított, funkcióját újra megtaláló elem található. Konyhánk átalakításához, 'felújításához' érdemes bontott, de hasznosítható anyagokat felkutatni. Régi gerendákat, bútorokat, eszközöket vásárolni, amik némi porolással vagy éppen aprólékos munkával szép és igényes alkotóelemeivé válhatnak konyhánknak.

Azoknak sem kell feltétlenül lemondani a rusztikus konyháról akik nem kedvelik az újrahasznosított dolgokat. Néhány lukas szakajtó vagy rozsdás használati eszköz valóban sokat dob a rusztikus konyha megjelenésén, de ha anyagainkat jól választjuk meg, olyan enteriőrt állíthatunk össze, mintha száz éve ott állna - még akkor is, ha nincs érzékünk a barkácsoláshoz. Lehet szépen tisztán tartani, és a modernitásról sem kell lemondanunk, a legtöbb konyhai eszköz ma már könnyen beépíthető. A rusztikus stílus sajátossága, hogy természetes anyagú felületeket, és főként földszíneket elegyít. Jellegzetes színei a fehér, a barna árnyalatai, zöldek, a terrakotta, jellemző textúrái a fa, nád, tégla, kő, kerámia és néhány fém, a réz, a vas. Színei és felületei miatt a rusztikus stílust sokan gondolhatják komornak. A sok - főként sötétebb tónusú - fa és/vagy téglafelület áraszthat kissé borongós hangulatot. Egyesek számára ez maga a nyugalom, a pihenés, a hagyományokkal való egyesülés (hello!), míg mások számára ez túl komor és lehangoló.

A rusztikus stílus nagy előnye, hogy egyedi. Minél több újrafelhasznált elemet építünk be, annál egyedibb lesz. Kerüljük a műanyagok, élénk színek használatát. Egy tömör fafelület szépségéhez - főként ha az a felület már megélt jópár évet - nem fér kétség. Sokféle anyagot válogassunk össze (régi fém edények, fa eszközök, fehér porcelán kiegészítők, mázatlan vagy éppen mázas kerámiák, fonott kosarak), és biztosan nem lesz unalmas az összkép.

Stíluselemei és a nagyfokú újrafelhasználtság miatt a rusztikus konyha nem kivitelezhető egy hétvége alatt. Bár sokféle gyártó kínál ilyen jelzővel illetett komplett konyhabútort, ezek inkább a klasszikus stílus jegyeit hordozzák. Aki a rusztikus stílust választja, folyamatosan alakítja konyháját, így ha nincs is meg a kellő tőke a komplett konyha létrehozására, néhány kiegészítővel, jellegzetes részlettel máris elkezdhetjük a konyha átformálását. Nézzünk néhány példát, mivel lehet rusztikusabbá tenni konyhánkat:



A vidéki konyhára általában jellemző a sok nyitott polc, ahol szépséges eszközeink jól kitalált sorrendben vagy éppen eklektikus kupacokban kapnak helyet. A nyitott polcokat viszont csak azoknak ajánlom, akinél van megfelelő elszívórendszer, mert a levegőben keringő apró zsírcseppek mindenre szépen rárakódnak és nagyon macerás takarítani.

Ha sok üres falfelületünk van, bolhapiacon vagy a ház körül talált eszközökből készíthetünk praktikus vagy csak egyszerűen szép dekorációt:




A legszerencsésebb persze, ha tárgyaink nem kizárólag dekorációs célokat szolgálnak, hanem van funkciójuk is. Ettől valódi élettel telik meg a konyhánk, nem érződik műviesnek.





Általános szabály, de itt még inkább előtérbe kerül: törekedjünk a természetességre, emberközeliségre. Az amerikai (itt értsd: USA-beli) konyhák böngészése során szokott az az érzésem támadni, hogy nagyon-nagyon szép, minden a helyén, minden rendben, de valahogy mégsem működik. Túlzásba viszik a tökéletességet, félve nyúlnék bármihez is. A természetesség része a tökéletlenség. Egy kis kopás itt-ott, egy ütésnyom, egy egyenetlen falfelület kiválthatja azt a pici pluszt, amivel mégis egésszé válik a sok részlet, és megnyugtató hangulat áraszt el bennünket.

Itt egy kis kollekció azokból a konyhákból, amelyek a rusztikus stílust képviselik.
Ahogy nézegetitek a képeket, próbáljatok ötleteket, elemeket kiragadni belőlük, ne csak az egészet egyben nézzétek. Ezek többnyire profi dizájnerek, fotósok és stylist-ok munkái, nagyon szépen meg vannak komponálva és befotózva. Legtöbbünk számára ezek kompletten nem elérhetők, de arra nagyon jók, hogy egy-egy pici részletet kiemelve ötletet merítsünk saját konyhánk berendezéséhez.
Jó böngészést kívánok!














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése