2013. április 25., csütörtök

Tavaszi konyhafrissítés

Színeket a konyhába!
Végre, végre! Megérkezett a tavasz, bár mire leírom, hamarosan már nyár lesz, hétvégére már 30 fokot is mondanak. Az a nagyon érdekes dolog állt elő a kertünkben, hogy szinte minden egyszerre virágzik. A tulipánok és nárciszok sosem virágoztak egyszerre a júdásfánkkal vagy az orgonával, a mandula a cseresznyéval és a barackkal és a meggyel. Gyönyörű, már-már giccses, de komolyan.

Lassanként beindul a befőzési szezon is, így ideje egy jó alapos nagytakarítást végezni a konyhában! Beleértve a polcok tetejét, a sütő belsejét, az evőeszköztartó alját, a fogantyúkat! Nézzük át a fagyasztót, ha még maradtak benne tavalyról eltett zöldségek, gyümölcsök azok valószínűleg már nem jók. A neten találni táblázatokat arról, hogy meddig tárolhatók el a különböző zöldségek és gyümölcsök, de 12 hónapnál tovább semminek nem tesz jót a fagyasztás. A legjobb, ha a fagyasztó tartalma folyamatosan változik. Készítsünk egy listát a fagyasztó ajtajára annak tartalmáról, és amikor kiveszünk valamit, húzzuk ki a tételt, amikor beteszünk, írjuk a listára, lehetőleg dátummal ellátva. Így anélkül tekinthetjük át a fagyasztó tartalmát, hogy hosszú ideig nyitva tartanánk az ajtót. Dobjuk ki tehát azokat a tételeket, amik valószínűleg már fagyasztóízűek, olvasszuk le a gépet ha nem teszi meg magától, takarítsuk ki alaposan.

Rakjunk rendet a kamrában is, szortírozzuk a maradék befőtteket és lekvárokat, készítsünk helyet az újaknak, végezzünk itt is nagytakarítást. Dobáljuk ki az év közben feleslegesen felgyülemlett apróságokat. Ha már hosszú hónapok óta nem nyúltunk valamihez, akkor valószínű, hogy nincs is igazán szükség rá.
Vizsgáljuk át a befőttes- és szörpösüvegkészletünket, áztassuk le még most a fentmaradt címkéket, hogy befőzéskor már ne kelljen ezzel bajlódni.
Rendszerezzük a műanyag tárolóedényeket, amiket a fagyasztóban használunk. Ha valaminek nincs jól záródó fedele, az önmagában nem tud a fagyasztóba menni, azt külön zacskóba vagy folpackba kell csomagolni fagyasztás előtt.

Aztán ha már szép rend és tisztaság uralkodik a konyhánkban, végezhetünk némi vérfrissítést is eszközeink felújításával, szortírozásával. A szénné égett fakanalat vágjuk fel gyújtósnak, a csorba poharakat dobjuk ki vagy törjük össze üvegaprítéknak (jól felhasználható kerti sütő építésekor a sütőfelület alá pakolva hőtároló rétegnek). Vizsgáljuk át tányérjainkat, evőeszközeinket.

Mivel szinte minden virágzik most, mindig tegyünk a konyhába egy vázába friss virágot, ami egyfelől üde látvány a hosszú téli hónapok után, másfelől jó illatot áraszt.

Ha van rá keret, lecserélhetjük egy-egy megszokott fém-fekete műanyag berendezési tárgyunkat színes, vidám változatokra. Íme néhány ötlet a Pylones.com oldalról, cuccaikat itthon elvileg a Badaboom dizájnbolt árulja, bár átmenetileg zárva tart némi rendezkedés miatt.

Új seprű jól seper!
33 Euróért vehetsz ilyen szettet a konyhádba.

Egy mosogatókefe másképp! 18 Euróért.

Vízforraló, ami nem csak modern de nagyon vidám, színes is!
Potom 79 Euróért lehet hozzájutni.

Tojásóra, azazhogy tyúk. 12 Euró.

Egy mindenre kész reszelőlány. 19 Euró.

A kedvencem ez a szép, virágos kenyérpirító! 49 Euró.

Só- vagy borsőrő figura, 23 Euró.

Szilikon kifogókesztyű, 12 Euró.
További színes, olcsóbb kellékek beszerezhetők az IKEA és a Butlers üzleteiben is, és a minőséggel sem kell feltétlenül kompromisszumot kötnünk!

Takarításra és színesítésre fel! :)

4 megjegyzés:

  1. Kedves Rita! Van valami a blogomon, amit szeretnék Néked átadni. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Küldd el az e-mail címemre, videkikonyha@gmail.com! Köszönöm! Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egész csak egy link: http://kucorg.blogspot.hu/2013/04/kaptam-egy-dijat.html
      Rákattintasz, és minden kiderül! :)

      Törlés
    2. Nahát! :) Köszönöm szépen, nagyon örülök neki! Írok neked levelet! És üdvözöllek, mint a blog első hivatalos követőjét!

      Törlés