2013. február 6., szerda

Vetőmag ingyen, és egy lépés az önfenntartó zöldségtermelés felé

Sokszínű paprika- és paradicsom fajták
Még az ősszel írtam és idéztem egy bejegyzést arról, hogy miért is jó a tájjellegű gyümölcsfajták telepítése. Most, a tavasz - és a veteményezési szezon - közeledtével ismét előtérbe kerül a téma, ezúttal arra buzdítanálak benneteket, hogy vessetek konyhakertetekbe régi, tájjellegű magyar zöldségfajokat.

Miért?

Mert ezek a fajok hosszú-hosszú időn át edződtek Magyarország klímáján, erőssé, ellenállóvá váltak az időjárási viszontagságokkal, betegségekkel szemben. Kezelésük egyszerűbb, mint a bolti vetőmagból termesztett zöldségeké, sokszor nagy termőképességű fajták. Kevesebb kártevő is támadja meg őket. Vagy ha másért nem, sokszínű kertkultúránk továbbéltetése, hagyományaink megőrzése miatt.

Hogyan?

Január elején volt nálunk egy előadás a veszprémi Csalán egyesület közreműködésével népszerűsítendő a zöldebb életet és az energiamegtakarítást. Az előadás vége felé szó esett a veteményezésről, a házi kiskertek, konyhakertek nagyszerűségéről és az önfenntartó zöldségtermesztésről. Az előadó, Szalay Timi javasolta, hogy keressük meg a Növényi Diverzitás Központot. A központ gyakorlatilag egy génbank, sok száz és ezer különböző régi, tájjellegű növény szaporítóanyagait őrzik, vizsgálják, tartják fenn. A nagyközönség is hozzájuthat ezeknek a vetőmagoknak egy részéhez, méghozzá ingyenesen. A központ cserébe azt kéri, hogy egy kis kérdőíven tartsuk számon a növény fejlődését, jellemezzük  ízvilágát, növekedését, terméshozatmát, tehát értékeljük. Kérik továbbá, hogy lehetőség szerint gyűjtsünk az érett növényekről saját magokat, melyeket a következő években tovább hasznosíthatunk, vagy ismerőseinkkel megoszthatunk, csereberélhetünk. Egy évben maximum tíz fajt igényelhetünk, a pontos fajták kiválasztását mi magunk is elvégezhetjük, de bízhatjuk a központra is. A tavaszi magigénylés decembertől február végéig tart, így aki szeretne ily módon vetőmaghoz jutni, igyekezzen egy igénylést elindítani.

Mindegyik más ízre, formára,
felhasználhatóság szempontjából
Az igénylés pontos menetéről a honlapjukon kapunk bővebb tájékoztatást, illetve megtekinthetjük az idei választékot is. Mindig csak azokat a vetőmagokat bocsájtják a nagyközönség rendelkezésére, amely fajok nem szerepelnek az aktuális nemzeti fajtajegyzékben. Így az ott nyilvántartott hatvanyolc féle paradicsom helyett mi 'csak' tizenkétféle fajtából szemezgethetünk, olyanokból, mint az 'Ökörszív' tájfajta vagy a 'Patvarci Óriás rongyos' tájfajta. Egy próbát mindenképpen megér.
A központ ígéri, hogy hamarosan közzétesznek egy útmutatót a helyes magfogás mikéntjéről is, hogy gondoskodhassunk ezen fajták továbbszaporításáról, terjesztéséről, vagy saját vetőmagigényünk folytonos biztosításáról.
A központ felhívja a figyelmet arra, hogy ezek nem fémzárolt vetőmagok, ami azt jelenti, hogy a gyakorlatban esetleg nem olyan nagy százalékban kelnek, mint a bolti vetőmagok, cserébe viszont természetesek, vegyszerektől mentesek. A fémzárolás régről fennmaradt jellemzése az ellenőrzött minőségű vetőmagoknak. Régen kis fém bilétával zárták le a vetőmagokat tartalmazó zsákokat, jelezve ezzel annak megbízhatóságát. Ma már ez nem így működik, de a kifejezés megmaradt. A boltokban kapható vetőmagok fémzároltak, és többségükben csávázottak, ez azt jelenti, hogy valamilyen vegyszeres (nedves vagy száraz) eljárással leölték a felületükről az esetleges betegségeket hordozó anyagokat, így a  földbe kerülve jó eséllyel kapunk értékelhető termést. A biokertészek azonban odafigyelnek arra is, hogy ne csak a növekedési folyamat során, de a kezdetek kezdetén se érintse vegyszer zöldségeiket. Szerencsére már egyre több helyen kapható bio vetőmag, ami elviekben garantálja a vegyszermentességet.

Kérek egy kiló babot. Melyikből?
Aki tehát szeretne ingyen, bio minőségű, régi tájjellegű, ellenálló fajtákat látni konyhakertjében, feltétlenül keresse meg a Növényi Diverzitás Központot, február végéig van ideje mintákat igényelni génbankjukból.

A Nödik áldásos tevékenységének köszönhetően az elmúlt tizenkét évben 16-ról 1629-re nőtt az átadott tételek száma, segítve ezzel a termesztett zöldségek sokféleségének (diverzitásának) fenntartását, és újra elterjesztését.

Én januárban igényeltem mintát a központtól. Kb. másfél hét után kaptam választ e-mailemre, amiben elfogadták igénylésemet. Közben kitöltöttem, aláírtam és elküldem a Megállapodást postán. Most várom a vetőmagok érkezését, amint megkapom őket, beszámolok róla!

Kapcsolódó link:
Növényi Diverzitás Központ - http://www.rcat.hu/
A felhasznált fotók szintén a Nödik honlapjáról származnak.

És egy kisfilm a biodiverzitás margójára (kb 50 perc, de érdemes):
http://www.youtube.com/watch?v=_3sxMByA1R0

4 megjegyzés:

  1. Érdekelnének a magok.Idén tervezek egy nagyobb konyhakertet csinálni,de nulláról indulok.Az akarat meg van.Hogyan tovább? E-mail: olddj80@gmail.com Üdv.

    VálaszTörlés
  2. Kedves olddj80!
    Idén január 15-től lesz lehetőség magokat igényelni a Növényi Diverzitás Központtól. A Nödik honlapja némileg átalakult időközben, itt találod, hogy hogyan zajlik a rendelés menete: http://www.nodik.hu/nodik/?page_id=611
    Fontos megjegyezni, hogy évközben érdemes feljegyzéseket készíteni a kapott magok termesztési körülményeiről, mert jövőre csak azoknak tudnak adni génbanki mintát, akik visszaküldik a mintákhoz csatolt adatlapokat. Szintén érdemes egy példányt saját magunknak is félretenni, hogy legyen jegyzetünk az elkövetkező évekre.
    Más csávázatlan, vagy bio vetőmagokat is könnyedén be lehet szerezni. Ezekért fizetni kell, viszont cserébe nincs papírmunka. Csávázatlan magokat forgalmaz a Kertimag Réde, melyeket a Biocont honlapján lehet megrendelni. Bio vetőmagot kínál többek között a biokiskert webáruháza (biokiskert.hu), de megtalálni már őket nagyobb kereskedelmi láncok polcain is (obi, tesco, stb).
    Amíg az időjárás alkalmassá válik a veteményezésre, addig érdemes olvasgatni az interneten a következő témákban: talajjavítás, komposztálás, növénytársítás, vetési naptárak, holdnaptár, vegyszermentes védekezés kártevők ellen, házi praktikák a kiskertben, jellemző növénybetegségek, növényápolási tanácsok (vízigény, fényigény, talajigény, stb) a teljesség igénye nélkül. Vannak növények, amelyekből palántát kell nevelni (pl. paradicsom, paprika), amelyek első magjait már akár februártól el lehet vetni beltérben és nevelgetni, erősíteni őket, míg eljön a kiültetés ideje.
    Itt a blogon is találhatsz hasznos bejegyzéseket, de a fent említett weboldalakon is van bőven információ a témában.
    Ha van esetleg konkrét kérdésed, írj levelet a videkikonyha@gmail.com címre és megpróbálok válaszolni!
    Jó kertészkedést kívánok!
    Rita

    VálaszTörlés
  3. Érdekelnének a magok,Kialakitottam egy kertet miben szeretném génbank magjait ültetni.Emailom. betty196088@gmail.com tisztelettel :
    Hostyák Erzsébet

    VálaszTörlés
  4. Kedves Erzsébet! Örülök az elhatározásodnak, remélem sok friss és ízletes házi zöldséget hoz neked a következő szezon! A magokat sajnos nem én küldöm, azokat a Növényi Diverzitás Központból lehet megrendelni a következő címen:
    http://www.nodik.hu/nodik/?page_id=611
    Rendelkezésre áll egy lista, amiből lehet válogatni, majd az összegyűjtött fajtákat (egy szezonban max. tíz félét) e-mailben vagy postai úton tudod írásban megrendelni, melyeket szintén postai úton fognak kiküldeni.
    Ezen az oldalon minden további információt is részletesen elolvashatsz.
    Ha további segítségre van szükséged, írj a videkikonyha@gmail.com címre és megpróbálok segíteni!
    Jó kertészkedést kívánok!
    Rita

    VálaszTörlés