2012. szeptember 13., csütörtök

Ültess gyümölcsfát! Most van itt az ideje.

Az egész napos esőzés végre visszafordította a figyelmemet a kertre. Ugyan van a kertünkben egy ásott kút, de a hosszú szárazság miatt ennek a vize is jelentősen megcsappant, így csak azokat a növényeket locsoltam, amiket nagyon muszáj volt: az évelőket, a tavaly őszi ültetést, a dísztököt (a termésről már készülődik egy blogbejegyzés), a málnát, és két újonnan ültetett fánkat: egy díszkörtét és egy páfrányfenyőt. Aztán a víz el is fogyott, sokszor már csapvízzel kellett pótolni.
Az aszályos idő kissé engem is elkedvetlenített: a domboldalban lévő löszös talaj cserepesre száradt, itt-ott már ujjnyi repedések keletkeztek. A fű mindenütt kiégett. A kert alsó részében található feketeföld pedig jó mélyen is csak porzik. Azaz hogy csak porzott, ez a jó áztató eső most felüdített mindent!

Az ősz beköszöntével kezdődik a növénytelepítés igazi ideje.

A pórszombati őshonos fagyűjtemény egy részlete
Ez alkalommal kapacitálni szeretnék mindenkit, hogy ha lehetősége van rá, ültessen gyümölcsfát. A saját kertben termett gyümölcsnél ideálisabb táplálék kevés van. Próbálok nyitott lenni minden élelmezési módszer irányába, nem ítélem el a vegetáriánusokat, sem azokat akik nem fogyasztanak tejet, vagy gabonafélét, vagy olyan élelmiszert aminek a glikémiás indexe 55 felett van. Számomra a legfontosabb, hogy amit beviszek a szervezetembe, az természetes anyag legyen. Sok esetben a vegyszerektől mentes, ellenőrzött biogazdálkodásokból származó zöldségek és gyümölcsök - bár egyre szélesebb körben elterjedtek - sajnos elég drágák. A legegyszerűbb módja, hogy ezekhez hozzájussunk, ha saját kertünkhöz igazított konyhakertet, gyümölcsöst telepítünk.

vs.
 A telepíteni kívánt gyümölcsfák kiválasztásánál szeretnék mindenkit lebeszélni a vezető kertészetek elképesztően színes, különleges növényeket felsoroló katalógusainak lapozgatásáról. Ezek a növények nem biztos, hogy szívesen viselik a magyar klímát, többnyire külföldi forrásokból származnak és amellett, hogy jobban illenek egy magashegyi osztrák mintafalu pöpec kis kertjébe, a jelen környezeti adottságok és frissen kifejlesztett mivoltuk miatt kevéssé ellenállóak. Szívesen bevesztek-e olyan gyógyszert, beadattok-e olyan oltást, aminek nincs legalább jónéhány évre visszavezethető múltja, tapasztalatok, hosszú távú hatások a felhasználásával kapcsolatban? Az őshonos magyar gyümölcsfák több évszázadon keresztül alkalmazkodtak a magyar klímához, élővilághoz. Az 'újonnan' betelepített fajták is visszatekinthetnek akár egy-kétszáz éves múltra, ez azonban mégis kevés ahhoz, hogy ne kelljen folyton abajgatni őket.

Mivel nem elemem mások megírt anyagainak átemelése, inkább megosztanék veletek egy linket arról, hogy miért is érdemes régi, őshonos magyar fafajtákat beszerezni és telepíteni. Nem elég, hogy ápoljuk saját hagyományainkat, kultúránkat (bizony, létezik kertkultúra is), ezek a fajták a megfelelő tájba ültetve ellenállók, nem kell őket permetezni, sem metszeni, mégis bőséges, ízletes termést biztosítanak.

Olvassátok el a cikket, és ha rászánjátok magatokat a gyümölcsfaültetésre, feltétlenül számoljatok be a választásotokról, tapasztalataitokról, akár évek múlva is!

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/zalai-gyumolcsfamento

Aztán ha már úgyis belejöttetek a gyümölcsfaültetésbe, miért ne lehetne a ti környéketeken is egy Tündérkert? Szerencsétlen egy elnevezés, de amit takar, annál becsülnivalóbb. Elő az ásókkal!
Sajnos nekem várnom kell még egy évet, úgy tűnik, áthelyeződik a rezidenciánk. Amint kiderül, hogy hova, igyekszem alaposan utánajárni a fajtakínálatnak és mielőbb csatlakozni a mozgalmakhoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése