2012. szeptember 10., hétfő

Havi freebie - Mennyi is egy evőkanál liszt?

Az én nagyapámnak volt egy evőkanala, amivel a pörköltet ette nokedlivel. Garantálom mindenkinek, hogy ha egy olyan kanállal mérnénk a receptekben olvasható 'evőkanál' mennyiséget, semmi jó nem sülne ki.

Sokan bizonytalanok a receptekben időnként fellelhető eszközös mértékegységek tekintetében: mennyi egy csésze, egy uncia, egy teáskanálnyi a szükséges hozzávalóból? Szerencsére nem arra kell hagyatkoznunk, hogy kinek mekkora bögréje, evőkanala vagy teáskanala van otthon. Ezek összesített elnevezések, amelyeknek megvan a pontos metrikus megfelelője is.

Összeállítottam egy A4-es lapra nyomtatható átváltótáblázatot, amiben megpróbáltam összefoglalni, hogy az egyes mérőeszközök mekkora metrikus mértékegységnek felelnek meg. Lehet a hűtőre tapasztani mágnessel vagy összehajtva a szakácskönyvbe dugni, hogy mindig kéznél legyen. Remélem, jó hasznát veszitek! Katt a képre!



Ha mégsem szeretnétek átváltogatni, összegyűjtöttem egy kis kollekciót néhány, a neten fellelhető mérőeszközökből. Némelyik evőkanálnyit, némelyik csészényit mér, vagy éppen folyadékot. Általános szabály, hogy ha külön nem említi a recept, akkor a méréskor csapott, nem tömörített anyagot használunk. Martha Stewart tanácsa, hogy ha például lisztből kell egy csészényi, akkor ne a csészét merítsük a liszteszacskóba, hanem kanállal adagoljuk a mérőedénybe, így elkerüljük a merítéskor keletkező esetleges üregeket. Töltsük meg a mérőedényt, majd egy kés életlen, egyenes szélével simítsuk laposra a tetejét. Ezzel elkövettünk mindent, hogy a lehető legpontosabban mérjük ki a mennyiséget az edény segítségével. Akinek ez még mindig nem elég jó, használjon pontos konyhai mérleget!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése