2014. május 23., péntek

Áj láv bodza!

Tombol a bodzavirág szezon! Mi már évek óta hatása alatt vagyunk. Eleinte szörpök készültek, több tíz üveg mennyiségben. Tavaly azonban egy hirtelen döntés hatására készítettem egy üveg bodzaecetet is próbaképpen. Egy kedves rácalmási ismerősöm facebook oldalán olvastam a "receptjét", aminél egyszerűbbet el sem lehet képzelni. Fogsz egy edényt, telerakod érett bodzavirággal majd csurig töltöd alma (vagy más semleges) ecettel. Két hétig hagyod érlelődni, naponta átkeverve, miközben az ecet átveszi a bodzavirág fantasztikus, aromás illatát, ízét. Két hét után leszűröd, majd jól zárható üvegekbe töltöd felhasználásig.

Ennyi. Tartósítani, forralni, befőzni nem szükséges, mert az ecet maga olyan közeget teremt, hogy nem tudnak elszaporodni benne a kórokozók.

Az idei projekt ecetügyben ott tart, hogy már leszűrhető, fogyasztható. A tavalyi próba befőttesüvegnyi után idén három litert készítettünk. A bodzaecet ezerféleképpen felhasználható, akár önmagában is alkalmazható, számos előnyös élettani hatása van. Mi leggyakrabban a nyári salátáinkat ízesítjük vele. Némi tépősaláta, rukkola, fejessaláta, friss spenótlevél adja a saláta alapját. Ízesítéshez sót, borsot, bodzaecetet, olívaolajat és mézet használunk fel. Mindenféle sült mellé remekül megy, a bodza frissességet idéző íze a fogyasztójában is ezt az érzést kelti, nyáron kellemesen hűsít, frissít. Bolondíthatjuk apróra vágott dióval, vagy keverhetjük balzsamecettel, szórhatunk rá friss bazsalikomot vagy darabolt szárított paradicsomot (vigyázat, általában intenzív sós íze van) ha mediterrán ízekre vágyunk.

(Ha rettentő mennyiségben készült, akkor akár a házi takarításhoz is használható. Mosógépben a ruhák öblítésére, szappannal hajatmosóknak hajöblítésre, de mindenféle általános takarítási feladatra is, amire eddig sima ételecetet használtunk, csak most sokkal jobb lesz az illata.)

Igazság szerint a saláta egy olyan műfaj, amiben igazán érdemes kísérletezni. Hagyjuk el a bolti előrekevert porokat, inkább mixeljünk otthon saját keveréket. A mi legrégibb ilyen keverékünk rettentő egyszerű: egy kis tálkában összekeverünk két egység olívaolajat egy egység balzsamecettel, sózzuk-borsozzuk, és jól elkeverjük, aztán mehet is a salátára. Pillanatok alatt készen van és teljesen természetes, egészséges. Persze ezt is lehet tovább bolondítani egy kis fokhagymával vagy mézzel, vagy épp a bodzaecettel.

Szörpöt is készítettünk idén bodzából, de jóval kevesebbet, mint tavaly. Három-négy liter lett a hagyományos verzióból, és kb két liter a mentás-gyömbéres verzióból. Kb. három napot álltak a virágok a cukros-citromos-citromsavas szirupban. A hétvégén ezt is eltesszük a spájzba. Leszűrjük, felforraljuk és kitisztított szörpösüvegekbe töltjük. A tavalyiak helyes kis sárga muffinkapszlikat kaptak kalapnak. :)

Ha igyekeztek, még biztosan találtok néhány szép, érett bodzavirág tányért és még elkészülhet a szuperfinom, szuperegészséges bodzaecet. Kalandra fel! :)




2 megjegyzés:

  1. Szia Rita!
    A szörp készítésénél mik az arányok?
    Illetve mennyi virágból lesz 1 liter szörp?
    Köszi:
    Gabi

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi! Ne haragudj, ezt csak most láttam, gondolom idén már nem aktuális, de hátha jövőre igen... A szirupot ízlés szerint készítsd. Általában egy liter vízhez fél kiló cukrot teszünk, de készítheted egy kilóval is, akkor töményebb lesz és kevesebb kell a pohárba. Az egy liter sziruphoz legalább öt fej virágot tegyél, de lehet többet is. Figyelj, hogy jó érettek legyenek a virágok, de még ne legyenek barnák a szirmok.
    Jó kísérletezést!
    Rita

    VálaszTörlés