2013. augusztus 30., péntek

De jó bőr! - egészséges csemege egyetlen hozzávalóból

Az első bőrreceptet Angliában olvastam egy újságban, és azonnal felkeltette a fantáziámat. Ki is vágtam, a mai napig megvan. Az eperből készült, és úgy terveztem, hogy én is kipróbálom eperből. Aztán hol eszembe jutott, hol elfelejtettem, de mindig ott volt egy kis polcon a fejemben.
Kicsit már ritkábban járok a Pinterestre mint az elején, de a mai napig találok szuper és megirigyelni való dolgokat ott. Persze ezt a receptet is ott találtam, és gondoltam: most vagy soha. A recept őszibarackból készült, nekem viszont épp a szilvám érik, így gondoltam biztos jó lesz abból is!

Notehát a gyümölcsbőr rettentő egyszerű dolog. Fogjuk az érett, lédús gyümölcsöt és leturmixoljuk. Egy szilikonos sütőlapra szépen kiterítjük kb. két-három milliméter vastagon egy spatula segítségével. Fontos, hogy egyforma vastagságú legyen mindenhol, ügyeljünk arra, hogy a széleire is jusson bőven. Ha szükséges, a tepsit óvatosan megrázogatjuk, hogy még egyenletesebb legyen a terülés. Ekkor begyújtjuk a sütőt a lehető legalacsonyabb hőfokra, és betesszük a kiterített pépeket. A sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk, hogy a keletkező pára ki tudjon jönni. Eme alacsony hőmérsékleten 5-6 órát aszalgatjuk. A vége előtt valamivel nézzük meg, hogy nem száradt-e ki túlságosan a széle (esélyes, mivel a szélén kezdődik a száradás és fokozatosan halad befelé). Ha az már ropogósra száradt, de a belseje még ragacsos, akkor nem végeztünk jó munkát, nem volt egyenletes a terítés. Vegyük ki, és egy tojáskenő ecsettel sima vízzel símogassuk át a széleket, majd mehet vissza a sütőbe. Akkor jó, ha a közepe már nem ragad, gumiszerűen rugalmas viszont. Ekkor kivehetjük a sütőből és szépen fel lehet húzni a szilikonos sütőformáról. Egy konyhai olló segítségével csíkokra vágjuk és akár önmagában, akár cukrozva (a miénk xylittel van megszórva), feltekerjük. Fel lehet tekerni papírra is (én sütőpapírba tekertem), vagy anélkül is. :)








Állati finom, színtiszta szilvaíz. A gumicukor, a lekvár és az aszaltszilva édeshármasának szerelemgyermeke. Nincs benne hozzáadott cukor, az alacsony hőmérsékleten való aszalásnak köszönhetően pedig sok értékes tápanyagot is megőriz. Egészséges nasi!

A cikk szerint légmentesen lezárva (csatos üvegben jól is mutat) néhány hónapig eltartható. Én négyszer két tepsivel sütöttem az elmúlt két napban, és amellett, hogy egy-egy darabot leteszteltettem a szomszédokon, a többit megettük. Kettőt-hármat sikerült megmentenem a fotózáshoz! :)

Saját fogyasztásra, de DIY gasztro ajándékötletnek is kiváló. Próbáljátok ki! Legközelebb megcsinálom őszibarackból is! :)


2 megjegyzés:

  1. Már én is készítettem, vegyes gyümölcsből. nagyon ízletes.

    VálaszTörlés
  2. Szia Olgis! Köszönöm, hogy írtál. Milyen gyümölcsöket kevertél össze hozzá? Én kipróbáltam tiszta őszibarackból is, az is nagyon finom lett, bár jóval tovább kellett aszalni, mint a szilvát a nagyobb nedvességtartalom miatt. És csináltam apró szemű szilvából is, ami viszont azért nem lett olyan jó, mert túl nagy volt a hús-héj arány, és nem lett elég ruganyos. Bár ízre az is kiváló volt! :)

    VálaszTörlés