2013. március 27., szerda

Húsvéti tojások egy kis csavarral

Bár még nem nagyon látszik odakint, de kéretik tudomásul venni, hogy pár nap múlva pedig húsvét lesz. A mi kis családunkban a nemek elolszlása erőteljesen a férfi csoport dominanciáját mutatja 3 hím és 1 nő megoszlásban és akkor a kutyát még nem is számoltam. Tehát húsvétkor nálunk a program többnyire utazás. Korán reggel a fiúk körbejárják a szomszéd lányokat és meglocsolják őket, aztán kocsiba szállunk és néhány időben és térben útbaejthető nőrokon elhervadását is megelőzzük.
Aki engem meg akar locsolni, annak korán kell kelni, mert kilenc körül már úton vagyunk!

A srácok már egyre nagyobbak, így idén közösen fogunk elkészíteni egy tojásfát. Mivel a tojás baromi drága - főleg ha tanyasi tojást óhajt csak venni az ember lánya - most összekötöm a kellemest a hasznossal és szépen kifújok minden tojást. Ergo megvan a reggeli és a dekoráció alap is. Locsolóknak szintén üres tojás lesz a jutalma de mellékelek hozzá valamilyen praktikus csomagolást is, mert igazi kiszúrás lenne egy igencsak törékeny tojáshéjjal valakit egésznapos locsolkodásra küldeni. A projektek végeredményéről igyekszem beszámolni, de addig is néhány ötlet, hogy a bóti tojásfestéken kívül hogyan lehet még egyszerűen vagy bonyolultan, több vagy kevesebb kézügyességgel tojást dekorálni.

A boltok már kicsiny hazánkban is tele vannak szebbnél-szebb dekorszalvétákkal amikkel ugyan eredményesen szájat törölni eléggé nehézkes, de dekorálni kitűnően lehet velük. Szóba jön tehát a dekupázstechnika. Az igazán hatásos eredményhez lehetőség szerint fessük először jól terülő akrilfestékkel fehérre (vagy más alapszínűre) a tojásokat. 
Az irodában a főnök megbeszélései alatt sutyiban előhúzunk a fiókból egy tojást és egy alkoholos filccel kézügyességünknek megfelelően mintákat rajzolgatunk rájuk. Gyorsan szárad, így bármikor a fiókba vágható ha mégis jön valaki megkérdezni, hogy tulajdonképpen mit is csinálunk.
Akik amúgy is foglalatoskodnak otthon mindenféle kézműves dologgal, azok némi ragasztó és megmaradt hímzőfonal segítségével ilyen szép színes tojásokat csavargathatnak. A fonalon és ragasztón kívül szükség lesz türelemre és kézügyességre is, hogy szépen feküdjenek egymáson a rétegek. Válasszunk színben, stílusban harmonizáló fonalakat.
Extravagáns és extragyors. A tojások felületét kenjük (fújjuk) be ragasztóval, majd forgassuk színes csillámporba.
Megmondom őszintén, hogy ezeknek a keresztszemes tojásoknak az elkészítési módjáról halvány lila gőzöm sincs. Mert ugye addig oké, hogy valamiképpen apró lyukakat fúrunk megfelelő mintázat szerint egy vékony tojáshéjba, de hogy is kell a belefűzött cérnát a következő lukon visszahúzni? Akinek van tapasztalata kérném, hogy ossza meg.
Ezt nevezhetjük befőttesgumi-technikának is. Biztosan minden háztartásban vannak befőttesgumik. Vékonyabb-és vastagabb fajtákat mindenféle véletlenszerű formában ráfeszítünk a tojásra, majd festékbe mártjuk őket. Teljes száradás után vegyük le a gumikat.
Ha befőttesgumi van minden háztartásban, akkor biztosan szigetelőszalag is. Vékony csíkokat (vagy bármilyen más mintát) vágunk belőle és elhelyezzük a tojáson. Majd a festékbe mártjuk. Több ismételt lépésben egészen egyedi kreációk alkothatók. 
Rusztikus konyhákba a betekeréses technika egy újabb válfaja: ezúttal egyszerű spárgával. Díszíteni lehet színes szaténszalagokkal, gombokkal vagy csipkével. 


Végül ha sajnáljuk a rengeteg pénzt a tojásra, akkor készítsünk mézeskalácsból vagy más kekszalapanyagból tojás- és egyéb húsvéti formákat, majd a mézeskalácsot is díszítő írókával díszítsük őket. Melegen ajánlom mindenkinek az interneten kutakodni Moha Konyhája után - vagy a lenti linkre kattintani ;) -, ahol gyönyörűen megmunkált, minden alkalomhoz illő mézeskalácsok tucatjaiból szemezgethetünk!
Kellemes húsvéti készülődést, a lányoknak sok locsolót kívánok!

Hasznos linkek:
http://mohakonyha.blogspot.hu/

Képek forrása: Pinterest.

2 megjegyzés:

  1. Szia. Szerintem a keresztszemes tojások másik oldala is mintás! És a tűvel úgy kell ügyeskedni, hogy a másik oldalon is jó lyukon bújtassuk ki. De elképzelhetőnek tartom, hogy van ehhez is speckó célszerszám!
    Tetszik a blogod! Üdv.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy igazad van! De a csomók hova kerülnek? Akkor valószínűleg a másik, tükörkép hímzés meg teli van kis csomókkal? :)
    Örülök, hogy tetszik a blog, és köszönöm a megjegyzésed!
    Rita

    VálaszTörlés