2012. szeptember 16., vasárnap

Kertből az asztalra - Hideg joghurtos szilvaleves

Utolsó esélyes a szilva a kertben. Tegnap nem voltunk itthon és ma délben, mire hazaértünk, egész kosárnyi szilva volt lepotyogva a fa alatt. Így szilvaszüretre adtam a fejem, Rolival pedig megcsináltuk (na jó, ő dolgozott vele, én próbáltam fotózni) a főzés nélkül elkészíthető szilvalevest, melyet most örömmel osztunk meg veletek. Igazi kora őszi, nyárutót idéző gyümölcsleves.

Hideg joghurtos szilvaleves
elkészítés idő: kb. 5 perc

Hozzávalók négy tál leveshez:

60 dkg érett szilva
15 dkg kristálycukor
6 dl natúr joghurt
kevés fahéj
1 kanál fahéjfagylalt
1 szem szilva a díszítéshez



 A szilvát megmossuk, félbevágva kimagozzuk és tálba tesszük.
A mi szilvánk ilyen gyönyörű narancsos színű belül, mikor teljesen érett. 


Ráöntjük a cukrot, egy kevés fahéjat, majd hozzáöntjük a natúr joghurtot. 
Kissé megforgatjuk, majd az egészet beleöntjük egy turmixgépbe, és krémesre aprítjuk. 


A levest finom lyukú szűrőn átszűrjük, és tálakba töltjük. 



Egy szilvát meghámozunk és apró kockákra aprítunk. A fagylaltból egy gombócnyit a leves tetejére teszünk, és megszórjuk az apró szilvakockákkal. 

A chef tanácsa: 
Minden krémlevest tálalás előtt egy botmixerrel habosra keverünk, és így tálaljuk. 

A chef ajánlata: 
Ha kiadósabb levest szeretnénk, készítsünk levesbetétnek mini túrógombócokat. Tálaláskor a levesbe helyezzük a gombócokat, és kevés, enyhén cukrozott natúr joghurttal finoman meglocsoljuk. 

A leves színe eltérhet a képeken láthatótól, függ attól, hogy milyen típusú szilvát választunk. Legfinomabb - fajtától függetlenül - a friss, érett szilvából, de természetesen ha a megmaradt szilvát a fagyasztószekrénybe spájzoltuk, érési időn kívül is bármikor elkészíthetjük ezt a finom krémlevest. A képeken szereplő fahéjfagylalt szintén házi készítés, egyszer ennek a receptjét is közzé fogom tenni. 

Én nem spájzolok be a fagyasztóba a szilvatermésből, így a nagyon közeli jövőben egy szilvás süteményt fogok megosztani veletek. 

Jó étvágyat mindenkinek! Nálunk nagy sikert aratott.






A fotókat magunk készítettük és szerzői jogvédelem alatt állnak. Ha szeretnétek felhasználni, írjatok a címünkre: videkikonyha@gmail.com.
A gyönyörű tálka saját tulajdon, Szügyi Szilvi barátnőm készítette. 

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen az ötletet. Tegnap ebédre készítettem a szomszédból kapott friss szilvából és isteni lett. Kislányom nem ehet fahéjat így túrógombóccal csináltam. Felbuzdulva a szilvás receptöl szilvás rétes volt a második fogás. Várjuk a süti receptjét is. :D

    VálaszTörlés