2012. szeptember 25., kedd

Programajánló - Rácalmási tökfesztivál

Ünneptől függetlenül szép őszi
dekoráció készülhet tökből
Idegenül és kissé kényelmetlenül állok mindig a külföldről beszármaztatott 'népszokások' előtt, mint a Valentin-nap (nagyon magyarítottul Bálint-nap), vagy a Halloween. Néhány éve kezdtem felfedezni a polcokon a sok tökös dekorációt, jellegzetes Jack-o'-Lantern figurát, még kellékeket is lehet kapni, amivel nagyon félelmetessé tehetjük otthonunkat. Gyerekkel ugyan még nem találkoztam, aki bekopogott volna egy kis édességért.

A mi kapcsolatunk más az ünneppel. A keresztény világban nem minden szentek estéjét (Halloween = All hallows evening) üljük meg október 31-én, hanem minden szentek napját november 1-én. Az Amerikában szokásos, főleg gyerekekre kihegyezett mulatsággal ellentétben nálunk mindenszentek vagy halottak napja csendes, megemlékezésekkel, virágokkal és mécsesekkel teli. Aki ilyenkor este ül autóba, a temetők mellett elhaladva ezernyi táncoló kis fényt és elhunyt szeretteik sírjánál emlékező embereket lát.

Mindezektől függetlenül a tök jellegzetes idénytermény ősszel, nem látok rá okot, hogy miért ne próbálkozhatna bárki a felhasználásával akár dekorációs célból is. Saját kedvünkre tegyünk egy kísérletet a tökfaragással. Az amerikai filmekből jól ismert mintákat is kipróbálhatjuk, nem is kell vele várni október 31-ig. De vághatunk bele virágmintát, díszíthetjük őszi bogyós ágakkal, szezonális virágokkal, egyéb természetes anyagokkal. Vagy ahogy sajátos módon a rácalmásiak teszik - készíthetünk belőle komplett tökkompozíciót is!

Jellegzetes rácalmási tökkompozíció a tavalyi felhozatalból
Ezen a hétvégén - immár kilencedik alkalommal - kerül megrendezésre a rácalmási tökfesztivál. A falu (bocsánat, város) lakosságának egy része - főként a főutcán lakók - tökterméseket felhasználva készítenek figurákat, jelenítenek meg film- vagy meserészleteket, humoros élethelyzeteket (időnként csípős politikai felhanggal). A több-kevesebb kreativitással létrehozott alkotások mind-mind hozzájárulnak a falu ünnepi díszbe öltözéséhez, csakúgy, mint a hatalmas narancssárga tökpiramis a milleneumi parkban. Maga a fesztivál a Jankovich-kúriában kap helyet, és három napon keresztül várja a látogatókat az egész országból. A program igen sokszínű: a helyi- és környékbeli civil csoportosulások bemutatóin kívül megkóstolhatjuk a tökből készült ételek garmadát, megcsodálhatjuk és hazavihetjük a kézműves portékákat, a gyerekek kreatív foglalkozásokon vehetnek részt. Aki szállást is kivesz a hétvégére, vagy csak nem siet haza, az esti szuperkoncerteket is élvezheti. Idén a Magna Cum Laude, Charlie, a KFT és a Neoton Família fémjelzik az esti bulikat, melyeken rendszerint teltház van.

A teljes program itt látható: www.racalmasitokfesztival.hu

A kiváló minőségű fesztivál védjegyet kapott rendezvényre a belépő naponta 500 Ft, az egy méternél alacsonyabb (talán kint lesz egy mérce, amin lemérik a pontos magasságot) gyerekek ingyen mehetnek be. Az autóval közlekedők óvatosan vezessenek, mert a sofőrök ugyanúgy megbámulják az ablakon át a főutcán elhelyezett kompozíciókat, mint az utasok, koccanások előfordulhatnak! Az idő ugyan esőre áll a hétvégére, de reméljük változik még az előrejelzés. Akinek nincs más programja és megteheti, látogasson el Rácalmásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése