2012. szeptember 22., szombat

Csináld magad - Őszi aromakoszorú

Őszi séták alkalmával begyűjthető, egyszerű alapanyagokból és friss fűszerekből készítettem ezt a koszorút. A falra függesztve finom illattal tölti meg a konyhát, télen pedig ha nagyon meg vagyunk szorulva, csippenthetünk is belőle néhány levélkét a főzéshez!



Hozzávalók

Némely borostyán most virágzik, vigyázzunk az indák begyűjtésekor a méhekkel és darazsakkal.
A koszorúhoz 8-10 db, egyenként kb. fél méter hosszú borostyánindára van szükség.
Az indákat körbe-körbe tekerve, a végeket eldolgozva egymásba fűzzük.
Ha kissé laza, vékony kötöződróttal vagy zsinórral néhány helyen összekötözzük. 

Köré tekerjük a vékony, rugalmas és tapadós indájú komlót. 
Beletűzdeljük a fűszereket. Ha elég szorosra és tekervényesre fűztük a borostyánalapot,
nincs szükség külön kötözésre vagy rögzítésre. Egyszerűen tűzzük
a szorosan futó szárak közé a fűszereket. Én a zsályát megdrótoztam,
mert nem fás volt a szára és úgy nagyon nehéz beleszúrni az alapba.
Általában ennél a pontnál megállok, nekem nagyon tetszik a zöld sokféle árnyalata önmagában is. Mostani sétánk alkalmával viszont találtunk egy nagyon szép tűztövis bokrot, ami roskadásig volt bogyókkal, muszáj volt lemetszenem néhány ágacskát. A tűztövissel óvatosan kell bánni, mert nevéhez hűen tele van nagyon hegyes és kemény tüskékkel.

A tűztövis ágairól ha nem fejtjük le a tüskéket és apró oldalhajtásokat, szépen belekapaszkodik
majd a sűrű alapba és külön rögzítés nélkül sem potyog ki.
Ha elrendeztük saját igényünk és stílusunk szerint a tűztövist is, igazgassuk meg az esetlegesen befordult, beszorult borostyánleveleket.

Egyveleg

Kikandikáló kakukkfűszálak

A megmaradt alapanyagokból néhány levendulacsúccsal kiegészítve
a szomszédba is jutott egy kisebb koszorú.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése