2013. július 25., csütörtök

Egyél egy vakarót! Friss, forró kenyér néhány perc alatt

Valahogy az emberek vonzódnak ahhoz, ami nem lehet az övék, de legalábbis nem világuk. Izgalmas dolog kalandozni mások ösvényein, főleg abban a boldog tudatban, hogy ha nem tetszik, nyugodtan visszatérhetünk a sajátunkra. Chef nemrégiben egy jólmenő kütyügyártó cég komplett vezérkarának tervezett menüt, afféle csapatépítő bulira. Nomármost ezek a jólmenő, jólfizetett, jólöltözött, és egyéb dolgokat jól csináló emberek valószínűleg mindenféle földi finomságokból részesülnek, mindenféle válogatott helyeken. Kézenfekvő tehát, hogy egy csapatépítő bulira úgy készül fel az ember szakács férje, hogy előszöris kölcsönkéri a szomszédból a meglehetősen authentikus és rusztikus sparheltet. Mire szomszéd szemöldöke felvonódik, mire is kőn az a sparhelt? Hát vakarót sütni a jólmenőknek! Mire szomszéd szemöldöke még feljebb vonódik. Én is kérek, mondá. Chef bólogat, hogy mindenképp letesztelné a szerkezetet, és estére beharangoz egy spontán vakarósütést a forró sparheltplatnin. Szomszéd még megtoldja, miszerint van jóféle friss, házi juhtúró a hűtőben, épp előző nap érkeztek haza egyhetes erdélyi túrájukról. Erre meg Chef szemöldöke szökik fel, majd lelki szemei előtt kolbászcsipsz és apró kockára vágott szalonnatepertő lebeg. :)

A vakaró, vagy vakarcs, vagy bodak, vagy bodag, vagy cigánykenyér egy rettentő gyors kenyérféle, nagyon kevés összetevőből, ennélfogva ha vacsora előtt fél órával jutna eszünkbe, hogy elfogyott a kenyér, és már a boltban is csak a morzsát söprik össze az üres kenyerespultok alól - nos, itt az ideje sütni egyet!


Vakaró
elkészítési idő: 20p, sütés: 3-4p

Hozzávalók:
1 kg liszt
0.5 l víz
0.5 dl olívaolaj
2 csomag sütőpor

A hozzávalókat egy nagy tálba töltjük, és összegyúrjuk.




A liszt minőségétől függően az olaj és a víz mennyisége változhat. A begyúrás után akkor jó az állaga, ha elválik az edénytől, és lágy kenyértészta lesz.

Ekkor akkora gombócokat formázunk belőle, hogy kényelmesen elférjen a tenyérben.


A bucikat lisztezett gyúródeszkán kilapítjuk. Eredetileg vastagabbra hagyják, de ez alkalommal Chef kifejezetten a laposra gyúrt.


Végül az időközben felforrósított sparhelt tiszta platniján megsütjük.


Utána jöhet az ízesítés. Chef álma valóra vált: tejföllel kikeverte a juhtúrót, ízesítette sóval-borssal. Előzőleg elkészítette a többi feltétet is. A szalonnát apró kockákra vágta, és kisütötte tepertőnek. A kolbászból egész vékony szeleteket vágott, és a tepertő zsírjában ropogósra sütötte. Ezekkel, illetve némi durvára vágott vöröshagymával megszórtuk a vakaróra kent tejfölös juhtúrót, és kezdődhetett a lakoma!

Egyetlen ilyen adag egy főre bőségesen elegendő. Nagyon finom volt, és bár én szeretek enni, nem tudtam elfogyasztani az egészet. A gyerekek is megkóstolták a túrós-húsos verziót, de végül friss baracklekvárral kenték meg a sajátjukat. :)


A cigánykenyérnek többféle receptje is ismeretes, és egyáltalán nem csak a cigányok készítik. Van, aki elhagyja a sütőport is, valaki élesztővel készíti. Olívaolaj helyett is nyugodtan használjunk zsírt. Érdemes kipróbálni többféle verziót.

A chef ötlete: 
Plusz ízeket is előcsalogathatunk, ha a tésztába finomra vágott friss rozmaringot vegyítünk. De keverhetünk bele fokhagymát, aszalt paradicsomot, szárított gombát is, éppen mi illik elő- vagy főételünkhoz, ami mellé a vakarcsot tálaljuk. 

A chef ötlete: 
Akinél nincs kéznél sparhelt, főleg nem befűtve nyáron, az nyugodtan megsütheti normál serpenyőben is a gáztűzhelyen. Ha van vasserpenyőnk, az a tuti, de egy kerámiabevonatossal is szép eredményt lehet elérni. A teflonyost dobjuk ki a kukába. 



Igazi úri étek, elhihetitek nekem. Rég ettem ilyen finomat!

U.I.: Természetesen az úrinépek nem csak a vakaróval laktak jól. Kaptak ők is finom szalonnatepertőt, és Chef, meg a kontingens többi tagja bevonta a vendégeket, hogy maguk készíthessék el ebédjüket. Voltak, akik krumplit pucoltak, voltak akik salátának való zöldségeket aprítottak. Segítettek padlizsánt grillezni, majd krémet készíteni belőle. Grillezték a húsokat, levest főztek. Közben szívószállal szürcsölték a jeges gyümölcs smoothie-kat, és jókedvűen ugratták egymást. Jól sikerült kis buli volt! :)

6 megjegyzés:

  1. Ha fokhagyma is van benne, már csak jó lehet! (Legfeljebb az angol királynőt nem hívjuk meg rá, ő utálja a fokhagymát... nem tudja, mi a jó!)

    VálaszTörlés
  2. A víz mennyisége nem inkább 0.5 l?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, köszi az észrevételt, javítottam!

      Törlés