2013. október 27., vasárnap

A sütőtökpite, amiből majdnem gazdagok lettünk

Rácalmáson élünk, ahol minden évben (idén 10. alkalommal) megrendezik a tökfesztivált. A falu tökbe borul, az utcákon a porták előtt vicces és életszerű, sokszor politikai felhangoktól sem mentes kompozíciók hirdetik a tulajdonosok véleményét. Tavaly például egy komplett tökjelenet volt a Csillagok háborújából mindjárt a hatos főúti leágazásnál, idén pedig egy nagyon realisztikus, és óriási Süsü köszöntötte a látogatókat, bár ez utóbbi tökhöz való kötődése nem egészen világos egyelőre. A helyi Jankovich kúria ad otthont a háromnapos programsorozatnak és vásári forgatagnak. Természetesen van tökből készült ételek versenye is.
Chef-fel ha jól számolom, negyedik éve dobjuk fel a témát, miszerint jövőre kéne bérelni egy faházat és tökpitét árulni. Az idő távlatában könnyen megy a tervezgetés. Mennyi fogyna, hogyan és hol sütnénk le, hol hűtenénk, tárolnánk, mennyiért adnánk és hűűű, mennyit keresnénk vele. Aztán eltelik egy év, megint horizonton a tökfesztivál és elmerülünk a hétköznapi gondjainkban, a gyereknek cipő kell, a munkával el vagyok maradva, a család jön látogatóba, takarítani is kell... na, idén se csináljuk meg a tököspite bizniszt. Na de majd jövőre! :)
Azt hiszem kár is tovább áltatni magunkat. Sose fogunk faházat bérelni, se több száz pitét lesütni, majd három napig árulni. Így úgy gondoltuk, ideje feltenni a blogra a receptet, aztán mindenki készítse el maga! (Azért itt és most szeretném levédeni a tököspite fabódéban árusításának ötletét a rácalmási tökfesztiválon...)

Nade vágjunk bele, bonyolult és macerás dolog elkészíteni, viszont mindenképpen megéri. Igyekszem a lépéseket jól leírni, hogy biztosan jól sikerüljön. Három részletben készül. Először a tököt kell megsütni. Aztán a tésztát kell elkészíteni és elősütni, majd a töltelékkel együtt ismét sütni. Gőzben. :)
Mi kétfélét sütöttünk. Egyet (konkrétan négyet) a hagyományos recept szerint, egyet pedig Chef hirtelen felindultságból még megtoldott egy mákréteggel. Ez utóbbi részletei majd a bejegyzés végén, először nézzük a sima tökpitét.


Sütőtökpite
előkészítési idő: kb. egy óra 
sütési idő: egy- másfél óra plusz 20perc plusz 30 perc

Hozzávalók a tésztához:
240g vaj
150g cukor
2 egész tojás
460g liszt
fél csomag sütőpor
alufólia
szárazbab vagy rizs

Hozzávalók a töltelékhez:
7db egész tojás
250g cukor
2dl tejszín
300g sült sütőtökpüré

Kezdjük azzal, hogy egy normál sütőtököt feldarabolunk, és közepes lángon puhára sütjük. Érdemes a tepsi alját alufóliával kibélelni, hogy a töksütés közben keletkező ragacsos karamellás lé ne nagyon égjen rá a tepsire. Könnyebb lesz mosogatni.

Ha elkészült a tök, nekiállhatunk a tészta begyúrásának, addig a tökpép hűl.

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk. Kemény, linzerszerű tésztát kell kapjunk. Ha túl lágy, tegyük fél órára a hűtőbe, hogy a zsiradék dermedjen kissé. Ha már megfelelő, elővesszük és kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A deszkát és a nyújtófát is érdemes belisztezni nyújtás előtt.



A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük. Érdemes egy mélyebb pitesütő formát választani. A miénk egy laposabb formában sült, de minél vastagabb a töltelék, annál intenzívebb az ízélmény. 


A kinyújtott tésztára ráhelyezzük a piteformát, majd egy hegyes késsel körberajzoljuk úgy, hogy ráhagyunk körben kb. két-három centit, attól függően, milyen mély a piteforma.


A felesleget eltávolítjuk.


A tésztalapot a piteformába helyezzük, és a széleihez illesztjük, belenyomkodjuk az ívekbe. Az alját szúrkáljuk meg a kés hegyével néhány helyen.


Ha esetleg itt-ott túl vékony lett, vagy akár ki is szakadt, nyugodtan foltozzuk meg. Ilyesmi a legjobb családban is előfordul.


A formából kilógó részt egy kés életlen felével lehúzogatjuk.


Ha sikerült szépen kibélelni a tésztával, akkor az egészet vonjuk be egy réteg alufóliával.


Majd a kibélelt-bevont formát töltsük meg rizzsel vagy szárazbabbal egészen színültig. Erre azért van szükség, hogy a tészta megtartsa eredeti formáját. A rizs vagy bab súlyától nem fog eldeformálódni, se túlságosan feljönni. Az erre a célra szánt nehezék később is felhasználható hasonló feladatra, de fogyasztásra már alkalmatlan.


Tegyük 170 fokos sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig. Időnként ellenőrizzük. Ha már szép világosbarna a fólia alatt a tészta, akkor elkészült.


Eltávolítjuk a nehezéket és a fóliát. Vigyázat, forró! Ilyen szép pite alapokat nyerünk.


Míg hűl, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat egy tálban botmixer (és egy kukta) segítségével leturmixoljuk.


Ha alaposan elkeveredett a massza, egy finom lyukú szűrőn még áttoljuk, hogy még egységesebb legyen. Ez a lépés elhagyható ha sikerült szép, egynemű anyagot kapni a turmixolással, és a felhasznált tök is igazán pépesre sült.


Az így nyert tölteléket beletöltjük az elősütött piteformába.


Töltsük egész színültig. Főleg, ha ki van rendesen vízszintezve a sütőnk. A miénk nincs. :)


Egy csepp se vesszen kárba! Mi a maradék tésztából és töltelékből pici, egyszemélyes pitéket is sütöttünk.


A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 100-120 fokra. A sütő aljába tegyünk egy tepsibe meleg vizet, majd helyezzük a pitéket a sütőrácsra. Kb. fél óra alatt sül (gőzölődik) készre a pite. Ellenőrzésképpen kicsit löködjük meg a szélét a sütőben. Ha még hullámzik rajta a töltelék, akkor süssük tovább. Minél mélyebb a piteforma, annál lassabban fog elkészülni. Ha böködésre kocsonyásan rezeg, elkészült. Kivesszük a sütőből és először szobahőmérsékletűre, majd hűtőben hidegre hűtjük.

Amíg hűl, készíthetünk spékelésként sós, tökmagos grillázst a tetejére.


Sós, tökmagos grillázs
elkészítési idő: kb. húsz perc

Hozzávalók:
egy jó maréknyi tökmag
10 dkg kristálycukor
fél dl víz





Egy serpenyőbe beletesszük a tökmagot, megsózzuk, és megpirítjuk.

Fogunk egy kisebb serpenyőt, vagy lábast. Tegyük bele a cukrot, és öntünk hozzá kb. fél dl vizet. Ne kavarjuk meg, gyújtsunk alá. Közepes lángon melegítsük.

A víz és a cukor lassan elkezd forrni. Továbba se kavargassuk, hagyjuk, hadd fortyogjon magában.
Nagyjából ilyen fázisokon megy át, míg karamellizálódik:


Amikor már szép aranyszínű, elkészült. Húzzuk félre, és szórjuk bele a sózott, pirított tökmagot. Egyet keverünk rajta, majd kiborítjuk egy szilikonos sütőlemezre. Elterítjük kissé, hogy ne legyen túl vastag. 

Amikor kissé kihűl, akár formázhatjuk is. Ha teljesen kihűlt, darabokra törhetjük.




Tökös-mákos pite
ugyanúgy, ahogy a sima tökös piténél, plusz kb. 10 perc a mákrétegnek

Hozzávalók a mákréteghez:
100g mák
30g cukor
1dl tej
1db tojás




A mákot a cukorral és a tejjel felfőzzük. Ha elkészült, hozzákeverjük a felvert tojást. Az így kapott mákmasszát a már megsült pitealap aljára vékonyan elkenjük. Ekkor betesszük a sütőbe 100-120 fokra, csak 10 percre, hogy a mákréteg kissé megszilárduljon. Azután kivesszük, és rátöltjük a sütőtökmasszát, ahogy az első esetben is tettük, és ugyanúgy sütjük, ahogy az első esetben is le van írva. 

Látványra ez a mákos verzió szerintem sokkal mutatósabb, viszont nagyon intenzív a mákíz, ami gyakorlatilag szinte teljesen elnyomja a tökízt. A textúrák keveredése: omlós linzertészta, markáns mákíz, majd a krémesen lágy tök viszont nagyon kellemes élményt hagy a szájban. 

Hasonlóképp, mint a fentinél, itt is kiegészíthetjük az összképet a sós grillázzsal, illetve némi tejszínhabbal vagy fagylalttal.



Jó étvágyat kíváunk!
És ha jövőre bárki Rácalmásra látogat a tökfesztivál ideje alatt, és egy fabódéban tökpitét lát árulni két zilált külsejű egyént, azok mi leszünk! Gyertek oda egy helló és egy kóstoló erejéig! :)

Esetleges kérdéseiteket és tapasztalataitokat is szívesen vesszük!





2 megjegyzés:

  1. hmmm, igen jól néz ki!!!! És biztos vagyok benne, hogy finom is, mindenképpen felkerül a listámra!! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Szila! Örülök neki, ha van pár perced, oszd meg velünk, hogy sikerült, mik voltak a tapasztalataid! Remélem ízleni fog! :)
    Rita

    VálaszTörlés