Chef-fel ha jól számolom, negyedik éve dobjuk fel a témát, miszerint jövőre kéne bérelni egy faházat és tökpitét árulni. Az idő távlatában könnyen megy a tervezgetés. Mennyi fogyna, hogyan és hol sütnénk le, hol hűtenénk, tárolnánk, mennyiért adnánk és hűűű, mennyit keresnénk vele. Aztán eltelik egy év, megint horizonton a tökfesztivál és elmerülünk a hétköznapi gondjainkban, a gyereknek cipő kell, a munkával el vagyok maradva, a család jön látogatóba, takarítani is kell... na, idén se csináljuk meg a tököspite bizniszt. Na de majd jövőre! :)
Azt hiszem kár is tovább áltatni magunkat. Sose fogunk faházat bérelni, se több száz pitét lesütni, majd három napig árulni. Így úgy gondoltuk, ideje feltenni a blogra a receptet, aztán mindenki készítse el maga! (Azért itt és most szeretném levédeni a tököspite fabódéban árusításának ötletét a rácalmási tökfesztiválon...)
Nade vágjunk bele, bonyolult és macerás dolog elkészíteni, viszont mindenképpen megéri. Igyekszem a lépéseket jól leírni, hogy biztosan jól sikerüljön. Három részletben készül. Először a tököt kell megsütni. Aztán a tésztát kell elkészíteni és elősütni, majd a töltelékkel együtt ismét sütni. Gőzben. :)
Mi kétfélét sütöttünk. Egyet (konkrétan négyet) a hagyományos recept szerint, egyet pedig Chef hirtelen felindultságból még megtoldott egy mákréteggel. Ez utóbbi részletei majd a bejegyzés végén, először nézzük a sima tökpitét.
előkészítési idő: kb. egy óra
sütési idő: egy- másfél óra plusz 20perc plusz 30 perc
Hozzávalók a tésztához:
240g vaj
150g cukor
2 egész tojás
460g liszt
fél csomag sütőpor
alufólia
szárazbab vagy rizs
Hozzávalók a töltelékhez:
7db egész tojás
250g cukor
2dl tejszín
300g sült sütőtökpüré
Kezdjük azzal, hogy egy normál sütőtököt feldarabolunk, és közepes lángon puhára sütjük. Érdemes a tepsi alját alufóliával kibélelni, hogy a töksütés közben keletkező ragacsos karamellás lé ne nagyon égjen rá a tepsire. Könnyebb lesz mosogatni.
Ha elkészült a tök, nekiállhatunk a tészta begyúrásának, addig a tökpép hűl.
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk. Kemény, linzerszerű tésztát kell kapjunk. Ha túl lágy, tegyük fél órára a hűtőbe, hogy a zsiradék dermedjen kissé. Ha már megfelelő, elővesszük és kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A deszkát és a nyújtófát is érdemes belisztezni nyújtás előtt.
A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük. Érdemes egy mélyebb pitesütő formát választani. A miénk egy laposabb formában sült, de minél vastagabb a töltelék, annál intenzívebb az ízélmény.
A kinyújtott tésztára ráhelyezzük a piteformát, majd egy hegyes késsel körberajzoljuk úgy, hogy ráhagyunk körben kb. két-három centit, attól függően, milyen mély a piteforma.
A felesleget eltávolítjuk.
A tésztalapot a piteformába helyezzük, és a széleihez illesztjük, belenyomkodjuk az ívekbe. Az alját szúrkáljuk meg a kés hegyével néhány helyen.
Ha esetleg itt-ott túl vékony lett, vagy akár ki is szakadt, nyugodtan foltozzuk meg. Ilyesmi a legjobb családban is előfordul.
A formából kilógó részt egy kés életlen felével lehúzogatjuk.
Ha sikerült szépen kibélelni a tésztával, akkor az egészet vonjuk be egy réteg alufóliával.
Ha sikerült szépen kibélelni a tésztával, akkor az egészet vonjuk be egy réteg alufóliával.
Majd a kibélelt-bevont formát töltsük meg rizzsel vagy szárazbabbal egészen színültig. Erre azért van szükség, hogy a tészta megtartsa eredeti formáját. A rizs vagy bab súlyától nem fog eldeformálódni, se túlságosan feljönni. Az erre a célra szánt nehezék később is felhasználható hasonló feladatra, de fogyasztásra már alkalmatlan.
Tegyük 170 fokos sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig. Időnként ellenőrizzük. Ha már szép világosbarna a fólia alatt a tészta, akkor elkészült.
Eltávolítjuk a nehezéket és a fóliát. Vigyázat, forró! Ilyen szép pite alapokat nyerünk.
Míg hűl, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat egy tálban botmixer (és egy kukta) segítségével leturmixoljuk.
Ha alaposan elkeveredett a massza, egy finom lyukú szűrőn még áttoljuk, hogy még egységesebb legyen. Ez a lépés elhagyható ha sikerült szép, egynemű anyagot kapni a turmixolással, és a felhasznált tök is igazán pépesre sült.
Az így nyert tölteléket beletöltjük az elősütött piteformába.
Töltsük egész színültig. Főleg, ha ki van rendesen vízszintezve a sütőnk. A miénk nincs. :)
Egy csepp se vesszen kárba! Mi a maradék tésztából és töltelékből pici, egyszemélyes pitéket is sütöttünk.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 100-120 fokra. A sütő aljába tegyünk egy tepsibe meleg vizet, majd helyezzük a pitéket a sütőrácsra. Kb. fél óra alatt sül (gőzölődik) készre a pite. Ellenőrzésképpen kicsit löködjük meg a szélét a sütőben. Ha még hullámzik rajta a töltelék, akkor süssük tovább. Minél mélyebb a piteforma, annál lassabban fog elkészülni. Ha böködésre kocsonyásan rezeg, elkészült. Kivesszük a sütőből és először szobahőmérsékletűre, majd hűtőben hidegre hűtjük.
Amíg hűl, készíthetünk spékelésként sós, tökmagos grillázst a tetejére.
elkészítési idő: kb. húsz perc
Hozzávalók:
egy jó maréknyi tökmag
só
10 dkg kristálycukor
fél dl víz
Egy serpenyőbe beletesszük a tökmagot, megsózzuk, és megpirítjuk.
Fogunk egy kisebb serpenyőt, vagy lábast. Tegyük bele a cukrot, és öntünk hozzá kb. fél dl vizet. Ne kavarjuk meg, gyújtsunk alá. Közepes lángon melegítsük.
A víz és a cukor lassan elkezd forrni. Továbba se kavargassuk, hagyjuk, hadd fortyogjon magában.
Nagyjából ilyen fázisokon megy át, míg karamellizálódik:
Amikor már szép aranyszínű, elkészült. Húzzuk félre, és szórjuk bele a sózott, pirított tökmagot. Egyet keverünk rajta, majd kiborítjuk egy szilikonos sütőlemezre. Elterítjük kissé, hogy ne legyen túl vastag.
Amikor kissé kihűl, akár formázhatjuk is. Ha teljesen kihűlt, darabokra törhetjük.
ugyanúgy, ahogy a sima tökös piténél, plusz kb. 10 perc a mákrétegnek
Hozzávalók a mákréteghez:
100g mák
30g cukor
1dl tej
1db tojás
A mákot a cukorral és a tejjel felfőzzük. Ha elkészült, hozzákeverjük a felvert tojást. Az így kapott mákmasszát a már megsült pitealap aljára vékonyan elkenjük. Ekkor betesszük a sütőbe 100-120 fokra, csak 10 percre, hogy a mákréteg kissé megszilárduljon. Azután kivesszük, és rátöltjük a sütőtökmasszát, ahogy az első esetben is tettük, és ugyanúgy sütjük, ahogy az első esetben is le van írva.
Látványra ez a mákos verzió szerintem sokkal mutatósabb, viszont nagyon intenzív a mákíz, ami gyakorlatilag szinte teljesen elnyomja a tökízt. A textúrák keveredése: omlós linzertészta, markáns mákíz, majd a krémesen lágy tök viszont nagyon kellemes élményt hagy a szájban.
Hasonlóképp, mint a fentinél, itt is kiegészíthetjük az összképet a sós grillázzsal, illetve némi tejszínhabbal vagy fagylalttal.
Jó étvágyat kíváunk!
És ha jövőre bárki Rácalmásra látogat a tökfesztivál ideje alatt, és egy fabódéban tökpitét lát árulni két zilált külsejű egyént, azok mi leszünk! Gyertek oda egy helló és egy kóstoló erejéig! :)
Esetleges kérdéseiteket és tapasztalataitokat is szívesen vesszük!
hmmm, igen jól néz ki!!!! És biztos vagyok benne, hogy finom is, mindenképpen felkerül a listámra!! :)
VálaszTörlésSzia Szila! Örülök neki, ha van pár perced, oszd meg velünk, hogy sikerült, mik voltak a tapasztalataid! Remélem ízleni fog! :)
VálaszTörlésRita