2013. június 16., vasárnap

Befőzősüti

fotó: Pinterest
Beérett a cseresznye és ilyenkor nincs pardon. Ha nem szedi le az ember, túlérik, aztán még jól le is rohad. Tehát le kell szedni. A cseresznyeszedés macerás dolog. Legjobb, ha kocsánnyal együtt szedjük, úgy lassabban megy tönkre és még néhány napot kibír a hűtőben is, míg várja további sorsát. Három kupacot válogattam a leszedett cseresznyéből: a teljesen épeket, ezek lefagyasztatnak vagy befőződnek befőttnek, menetközben néhányan megevődnek. A második kupacba azokat raktam, amelyek ugyan épek, de a múltkori jégeső nyomatot hagyott rajtuk. Ezekből lekvár vagy dzsem főzetik, ha nagyon sok lesz, akkor talán egy-két üveg szörp is eltevődik belőlük. A harmadik kupacba dobáltatott a kukacos, punnyadt és egyéb módon nyomorék cseresznye, ez belehajíttatik a komposztba.
Eddig egy rekesszel sikerült szedni, de még mindig nagyon sok van a fán. Ami nagyon fent van, az már konkrétan fekete, ezt meghagyom a madaraknak. Létramagasságtól lefelé leszedetik, kukacosa vagy buggyantja eldobatik, kutya által megevődik. Többi zacskóba szedetik, majd ládába üríttetik. A teli láda ismét szortíroztatik.

Namármost ezen lépések mindegyike igencsak hosszadalmas, aprólékos és figyelmet igénylő, így a vasárnapi ebédhez megálmodott cseresznyés pite elképzelésem hamar szertefoszlott. Reggel ugye az ember fölkel jó korán, a hálószobánkban reggel fél hétkor már konkrétan a hasamra süt a nap, így ki kell szállni az ágyból. Aztán jön, hogy anya kérek enni, anya szomjas vagyok, nincs itthon kenyér, menjünk el a boltba, mi lesz az ebéd, engedjünk vizet a medencébe, anya megcsípett a szúnyog, anya lerúgtam a nagylábujjam körmét... És még azért be kell dobni egy mosást is, és a befőzésnek sem lehet úgy nekiállni, hogy nincs elmosogatva, tehát még azt is gyorsan. Közben megint szomjasak, éhesek, átöltöznek, összevesznek, elesnek, szomszédolnak. Na nem lesz ma pite. De ha már a cseresznye adott, akkor gyorsan, valami finomat a babgulyás utánra. Készüljön egy morzsatorta.

A morzsatorta igazából nem is annyira morzsa, és még torta se, de nem jut eszembe jobb név rá, aki tudja segítsen ki legyen szíves. Angolul és eredetiben almával ez az apple crumble. A crumble azt jelenti, morzsolni. Nagyon praktikus kis desszert, lehet egyedi adagokban is elkészíteni, meg nagy tállal is, kinek mi van kéznél. Az aljára elkészítjük a bármilyen gyümölcsből készült masszát, a tetejére meg rámorzsoljuk a tésztát. Most elneveztem befőzősütinek, de ez annyira nem takarja a jellegét. Jöjjön:


Cseresznyés befőzősüti
elkészítési idő: százhúsz óra cseresznyeszedés, válogatás, mosás, magozás, 10p a gyümölcsszószhoz, 5 p a morzsához, 30p a sütéshez

Hozzávalók a gyümölcsszószhoz:
másfél kg magozott, mosott cseresznye
15 dkg cukor (ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető)
kávéskanálnyi fahéj
3 tk burgonyakeményítő
2-3 dl víz

Hozzávalók a tésztához:
125g cukor
250g vaj
350g liszt
1cs vaníliás cukor

A megmosott, kimagozott cseresznyét kb. 2dl vízzel, a cukorral és a fahéjjal feltesszük főni. Érettségi fokától és fajtájától függően fog szépen levet is engedni. Annyi lé legyen rajta forrás környékén, hogy épp a gyümölcsig érjen. Néhány percig rotyogtassuk, míg puhul a cseresznye állaga. Amikor már épp kezdene szétesni, 3 teáskanál burgonyakeményítőt oldjunk fel egy fél pohár vízben, jól keverjük el. Kezdjük hozzácsurgatni a cseresznyeszószhoz, közben kevergessük. Nagyon gyorsan elkezd sűrűsödni, és szép fényes, cuppogós állaga lesz. Annyit öntsünk hozzá a keményítőből, hogy a kanálról  még lassan, de csurogjon le. Ha kihűl, még sűrűsödni, kocsonyásodni fog. Ha elkészült, zárjuk le. 

Utána elkészítjük a morzsát. A hozzávalókat mind egy tálba öntjük,  a vaj legyen hideg, felkockázva. Kézzel, vagy keverőgéppel keverjük nagyjából össze. Ha keverőgéppel keverjük, hamar elkezd morzsás lenni az állaga, ekkor gyarkolatilag már készen is van. Minél tovább keverjük, annál jobban kezd összeállni egy darabba, ez nem jó nekünk. Ha kézzel keverjük, akkor is igyekezzünk mielőbb összekeverni, ujjaink között morzsoljuk szét a nagyobb vajdarabokat. Ha már nagyon kezd összeállni, két tenyerünk között morzsáljuk szét, mint a homokozóban szokás a homoksütikre a porcukrot. :)

Kisebb kerámiaedényekbe vagy egy nagyobb, mélyebb kerámiaedénybe töltsük bele a gyümölcsmasszát, kb. kétharmadáig. Utána fedjük be az elmorzsolt tésztával, a pereméig.

Forró sütőben süssük, míg a morzsa teteje barnulni kezd. Oldalt, a morzsafedél mellett nagyon gusztusosan bugyogni fog fel a cseresznyelé, ennek örüljünk. 

A legjobb ebben a sütiben, hogy melegen, langyosan és hidegen is fogyasztható. Ha van kéznél finom vaníliafagylaltunk, pöttyintsünk egy gombócot a tetejére.


A Chef toldaléka:
Ha almából készítjük, az almákat szeleteljük fel. Tegyük fel főni a cukorral, fahéjjal. Amikor kezd megpuhulni, egynegyedét szedjük tálba és turmixoljuk le, majd töltsük vissza a többi almához. Jól keverjük el. Ez esetben nincs szükség burgonyakeményítőre, az alma nem túl lédús gyümölcs. Hűtsük le langyosra, és úgy tegyük a tetejére a morzsát.

Jó étvágyat és jó befőzést kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése