2013. január 21., hétfő

Pizzatészta (és szósz) á lá Bellagio

Első találkozásom ezzel a pizzatésztával egybe esik a Chef-fel való első találkozásommal, így ez a recept különösen kedves a szívemnek. Chef-nek ugyanis olasz étterme volt annak a háztömbnek az aljában, ahol laktam. Szerelem első látásra, mindkét esetben. Szuper ropogós pizzatészta, vékony, mégsem ázott. Semmi művies íz. Paradicsomízű paradicsomszósz a tetején, gazdag feltét, se túl sok, se túl kevés. Szuper pizza volt, na. Abban az időben minden nap pizzáztunk és sosem untuk meg. Esténként, mikor bezárt az étterem, míg a takarítónő letörölte az utolsó morzsákat is, sütöttünk egy utolsó pizzát. Semmi faxni, többnyire sima sajtosat. Bedobozoltuk, hazamentünk kocsival, beálltunk a garázs elé. Felültünk a motorháztetőre, és jóízűen elfogyasztottuk a pizzát. Máskor a Duna-partra ültünk ki, vagy egy parkba. Jókat beszélgettünk. Ahogy így visszagondolok, az első langyosabb tavaszi estéktől a még nem túl csípős őszi estékig nagyon gyakran megcsináltuk. 
Az étteremben alkalmam volt megtapasztalni a gombócozást is, néha-néha beálltam a fiúk mellé vagy helyett, ha nagy volt a hajtás.
Azóta eltelt tizenkét év. Sajnos az étterem már nincs meg, Chef viszont igen. Tíz éve vagyunk házasok, két kisfiunk van. A tészta receptje is elkísért, a legnagyobb örömmel osztom meg veletek! :)


Pizzatészta á lá Bellagio
elkészítési idő: kb. 30 perc előkészítés, fél-egy óra kelesztés, kb tíz perc sütés

Hozzávalók öt bucihoz:

1 kg liszt
1/2 l víz
4 dkg élesztő
0.5 dl olívaolaj



Az élesztőt és a sót elkeverjük a hideg vízben jó alaposan, majd hozzáöntjük a liszthez.
Nálunk ipari adagokban készülnek a gombócok, így a kitisztított mosogatótálban szokta Chef begyúrni. 


Hozzáöntjük az olívaolajat is.


Majd begyúrjuk, míg a tészta egységes, bársonyos lesz.

Ebből készülhetne egy kocsikeréknyi pizza is! Ki kell adagolni.

Kis konyhai mérleg és egy kés segítségével 35 dkg-os egységeket képezünk.

Az egységeket egyesével (ügyesebbek kettesével szimultán) gömbölyded bucikká formázzuk.
Szerintem ez a munka legélvezetesebb része. Rögtön az evés után.
A kisütni váró bucikat vékonyan megkenjük olívaolajjal, és lefedjük egy folpack darabbal.
A helyiség hőmérsékletétől függően fél-egy órát kelesztjük. Amikor már jó laza az állaga, ki lehet nyújtani.

Az azonnal fel nem használt bucikat nagyon jól el lehet tartani a fagyasztóban.
Egyenként folpackba csavarjuk őket, és mehet is a fagyasztóba. 
Időközben begyújtunk a kemencébe.
Sütőben is nagyon szépen megsül, ha itt sütjük, még várhatunk a bemelegítéssel.
Kelés után pizzasütő lemezre nyújtjuk. A miénk alul lukacsos. Először hüvelyk- és mutatóujjunk közé fogjuk, és óvatosan húzzuk szét, végig megpróbáljuk kerek formáját megtartani. Később rétesliszttel finoman megszórjuk a deszkát, ráfektetjük,  és tenyerünk teljes felületével óvatosan nyújtjuk körbe-körbe belülről kifelé haladva. A közepén maradjon kb. 2 mm vastagságú, a szélei szép ducik. Vékonyan megkenjük paradicsomszósszal, felpakoljuk a feltéteket, és mehet az előmelegített sütőbe vagy a forró kemencébe. Kb. tíz perc alatt megsül, kemencében kicsit hamarabb. 

Baráti társaságban jóízűen elfogyasztjuk! :)
Itt szeretném megosztani a paradicsomszósz receptünket is, mert nagyon szervesen kapcsolódik a témához! :) A jó paradicsomszósz könnyed, élénk paradicsomízű, enyhén sós, nem túl sűrű és épp egy picit fűszeres. Mi így készítjük: 

Pizzaszósz á lá Bellagio
elkészítési idő: 3 perc

Hozzávalók:

1 konzerv hámozott vagy egész paradicsom paradicsomlében
morzsolt oregánó


A saját, vagy boltban vásárolt, hámozott egész, vagy felkockázott paradicsomkonzervet (nem sűrítményt) beleborítjuk a turmixgépbe. Megsózzuk, szórunk rá néhány nagyobb csipet morzsolt oregánót. Lefedjük, hármat-négyet lendítünk rajta a géppel, hogy ne legyen túl habos de ne is legyen nagyon darabos, és már kész is! Higyjétek el, nem kell agyonfűszerezni, és sokkal finomabb egész paradicsomból, mint sűrítményből.
Egy paradicsomkonzervből bőségesen lesz szószunk, a fel nem használt mennyiséget kisebb adagokban szintén lefagyaszthatjuk.

A chef tanácsa: 
A tésztakészítést először kisebb adagokkal kezdjünk, és gyakoroljuk be jól a begyúrást, gombócozást. Ha már rutinosan megy, elkezdhetünk a fagyasztóba is spájzolni. Ha a fagyasztóból használunk fel gombócot, először a hűtőszekrényben olvasszuk ki az éjszaka folyamán. A felhasználás időpontjától függően vegyük elő, fogyasztás előtt kb. fél órával. A kiolvadt buci a hűtőben is tovább kel, így lehetőleg ne felejtsük ott, mert másnapra könnyen beterítheti a hűtőpolcot.

A chef ajánlata: 
A bucikból nem csak pizza készíthető. A vékonyra kinyújtott tésztát finoman megkenjünk normál pizzaszósszal, rászórunk némi sót, apróra vágott friss rozmaringot, fokhagymát, majd ropogósra, világosbarnára sütjük és máris kész a pizzakenyér! Krémlevesek, pástétomok mellé vagy csak úgy ropogtatni is nagyon finom.
Ha valami masszívabbra vágyunk, nyújtás során hagyjuk meg a bucit kb. két centi vastagra. Tetejét itt is szórjuk meg nagyszemű, őrölt sóval, apróra vágott fokhagymával vagy rozmaringgal és így süssük meg, ebből lesz a foccaccia. Frissen, még melegen a legfinomabb!

A chef ötlete: 
Gyerekzsúrok alkalmával nagyon hasznos a házi pizza. A gyerekeknél mindig nagy kedvenc, és ha már elég nagyok, készítsünk nekik egy kis büféasztalt többféle feltéttel, sajttal. Kinyújtjuk nekik a tésztát, és ők maguknak elkészíthetik saját pizzájukat! Tuti siker!

Jó étvágyat kívánunk!

2 megjegyzés: