Házi májpástétom
elkészítés idő: kb. 20 perc
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
30 dkg vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gazdag szál kakukkfű
só, bors
A vöröshagymát vágjuk apróra, a kakukkfüvet hideg vízzel öblítsük le, a vajat vágjuk kockákra.
A csirkemájat daraboljuk fel 3-4 centis darabokra.
Egy serpenyőben a hagymát a fokhagymával és a kakukkfűszárral kevés vajon üvegesre pirítjuk, majd egy tányérban félretesszük.
Ugyanebben a serpenyőben, szintén kevés vajon a csirkemájat folytonos kevergetés-rázogatás közben készre pirítjuk - míg teljesen átsül. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy átsült-e, vegyünk ki egy darabot és vágjuk ketté késsel. Ha már egységes barna, átsült.
A májat sütés közben frissen őrölt borssal ízesítjük. Sót egyelőre nem teszünk bele.
A lepirított hozzávalókat a maradék felkockázott vajjal a turmixgépbe töltjük. Ekkor sóval, és ízlés szerint újra frissen őrölt borssal ízesítjük. Ha a turmixgép nehezen bír a hozzávalókkal, a sütőserpenyőbe engedünk kevés hideg vizet (kb. egy-másfél dl), és a keverőedénybe öntjük. A turmixgépet rázogatással lehet segíteni, hogy mindent szépen bedolgozzon. Ha finom, egységes masszát kaptunk, lekapcsoljuk. Ez néhány percet vesz csak igénybe.
A kész masszát finom lyukú szűrőn átszűrjük, és kisebb edényekbe töltjük.
Az edénykéket a hűtőbe tesszük, hogy a májkrém megdermedjen. Másnap óvatosan felolvasztunk kb. 50 gr vajat, épp csak annyira, hogy ne csapódjon ki, hanem szép krémes maradjon. Az olvasztott vajjal bevonjuk a májkrémes edények felszínét vékony (kb 2 mm-es) rétegben, így légmentesen zárjuk.
Újra hűtőbe tesszük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A chef tanácsa:
A vajjal bevont edényekben a házi májpástétom nagyjából két hétig eláll. Ha megbontottunk egy edényt, mielőbb - néhány napon belül - fogyasszuk el. Fél kilogramm májból készült pástétomot egy négytagú család ennyi idő alatt el tud fogyasztani. Ha mégsem bírunk vele, vigyünk a szomszédba is keveset, vagy felezzük az adagokat.
A chef ajánlata:
A legfinomabb talán a borjúmájból, de a csirke- vagy pulykamájból készült verzió is nagyon ízletes. Készíthetünk hozzá vékony pirítóst a sütőben. Ehhez a kenyeret előzetesen fagyasszuk le, hogy egészen vékony szeleteket lehessen szelni belőle. A kenyérszeleteket egy tepsibe fektetjük, olívaolajjal meglocsolgatjuk, majd sóval, fokhagymával és friss rozmaringgal ízesítjük. Forró sütőben kb. negyed óra alatt barnára pirítjuk. A meleg pirítóst gazdagon megkenjük a májkrémmel. Ha esetleg némi házi, fűszeres csatni is van kéznél - az ízhatás tökéletes!
A chef ötlete:
A pástétomot tölthetjük műbélbe is, melyet szintén légmentesen kell zárni, és hűtőben tárolni.
Végezetül egy kisebb összehasonlítás, hogy mit is veszítünk egy ilyen házi májassal:
Népszerű bolti májkrém összetevői: víz, sertésmáj/20 %/, sertéshús, gyártási szalonna, szójafehérje, sertés bőrke, só, stabilizátorok/ E-472c, E-412, E-466, E-410, E-407, E-415 /, fűszerek /mustármaglisztet is tartalmaz/, ízfokozó / E-621/, füstaroma, dextróz, tartósítószer /E-250/.
Házi májas összetevői: víz, csirkemáj (62%), vaj, vöröshagyma, fokhagyma, kakukkfű, só, bors.
Jó étvágyat hozzá!
Eszméletlen finom, próbálja ki mindenki!
VálaszTörlésÖrülünk, hogy ízlett! Éljenek a házi finomságok! :)
VálaszTörlés